ozlem efe klinik psikologOnline Terapi – Çevirimiçi Danışmanlık

    Online ya da çevrimiçi terapi olarak ifade edilen psikoterapi uygulaması geleneksel olarak yüz yüze uygulanan psikoterapi yönteminden farklı olarak teknoloji ve internet kullanımının arttığı günümüzde kullanılmaya başlayan ve son zamanlarda oldukça yaygınlaşan bir terapi türüdür. İnternetin kişisel kullanımının artmaya başladığı ilk yıllarda e-posta ve chat ile uygulanmaya başlanan bu psikoterapi şekli internetin bulunduğu ve ilk kullanılmaya başlandığı dönem sonrası ilk kez 1972 yılında Stanford ve UCLA arasında uygulanan bir psikoterapi seansı simülasyonu ile başlamıştır. Bu simülasyon seansı sonrasında devam eden süreçte hem teknolojik gelişmeler hem de psikoterapi alanındaki gelişmelerin etkisi ile önceleri daha çok yazılı olarak başlayan online terapi süreci şu anda hem yazılı hem de görüntülü internet programları aracılığı ile devam etmektedir. Birçok farklı terapi ismi ile anılan online ya da çevrimiçi terapiler daha önceleri siberterapi, e-terapi, webterapi gibi isimler ile anılırken günümüzde daha çok online ya da çevrimiçi terapi olarak ifade edilmektedir

   Online terapi çeşitleri aralarında uygulama ve kullandıkları teknoloji farklılıkları olsa da temelinde geleneksel olan psikoterapi ve danışmanlık yöntemlerinin uygulamalarındaki temel klinik görüşme teknik ve etik ilkelerine uyarak, terapist ve hastasının farklı mekanlarda bulunarak günümüz teknoloji ve internet sistemlerini kullanarak gerçekleştirilebilmektedir. Online terapi ve danışmanlıklar aralarındaki farklılıklara göre ve isim aldıkları dönemlerdeki farklı ifade edilme durumlarına göre şu isimler ile tanımlanmaktadır. Bunlar; e-terapi (etherapy), siber terapi (cybertherapy), bilgisayar aracılığı ile psikoterapi (computer-mediated psychotherapy), çevrimiçi terapi (online therapy), telepsikiyatri, “e- danışma (e-counseling), çevrimiçi psikolojik danışma (online counseling)

   Klinik çalışmalar, danışan ve terapi alanların online müdahalelerde,danışannın  ruhsal destekteğin fayda sağlağdığı görülmüştür. Örneğin, travma sonrası stres bozukluğu, depresif bozukluklar, anksiyete bozuklukları , kaygı,fobi,yeme bozukluklarıi ve panil bozuklukları. Özellikle başka yolla ruhsal destek hizmetlerine ulaşamayanlar için Online terapi önemi , vurgulanabilir.

RANDEVU OLUŞTURUN..

Kendinize zaman ayırın, uzmanlarımızdan yardım almak ve hayatınızda bir değişiklik yapmak için harekete geçin! Randevunuzu hemen oluşturun.

Scroll to Top