Psikolojik Makaleler

ozlem efe klinik psikolog

Aile ve Çift Terapisi

Aileler ve çiftler arasındaki yakın ilişkinin çalışıldığı,gelişim ve değişim amaçlayan, psikoterapinin bir dalıdır. Bireylerin çevre ile geliştirdikler iilişkiler , ruh sağlıkları ve iyilik hali açısından, özellikle,ebeveyin , eş ve çocuklar gibi kişilerle kurulan yakın ilişkiler, Bu yakın ilişkilerden birisi olan evlilik ilişkisinde, eşler zaman zaman çatışmalar, zorlu ve sıkıntılı dönemler yaşayabilirler.Aile ve çift terapisinde amaç, aile içinde ve çiftler arasında yaşanan çatışmalı,zorlantılı süreçlerin ele alınarak çatışmaların çözülebilmesi ve tüm aile üyelerinin sağlıkl değişiminin ve gelişiminin sağlanmasıdır.

ozlem efe klinik psikolog

Anksiyete ve Depresyon

Depresyon bir duygudurum bozukluğudur. Duygudurum içsel olarak yaşantılanan, kişinin davranışları ve dünyayı algılamasını değiştiren hakim ve sürekli duygu tonudur. Duygulanım ise duygudurumunun dışa ifade edilmesidir. Duygudurum normal, yükselmiş ya da çökkün olabilir. Depresyonda duygudurumunun çökkün hali görülür. Anksiyete herkes tarafından yaşanılabilen bir durumdur. Anksiyete yaygın, hoş olmayan ve belirsiz bir olumsuzluk önsezisidir. Otonom(vücudun otomatik nöronal ve hormonal sistem),çarpıntı

ozlem efe klinik psikolog

Bilişsel Davranışçı Psikoterapi

Bilişsel davranışçı terapi sıkıntı yaratan belirtileri hedef alan, sıkıntıyı azaltmayı, düşünce biçimlerini yeniden gözden geçirmeyi ve sorun çözmede yardımcı olacak yeni stratejiler öğretmeyi amaçlayan etkililiğini araştırmalarla gösterilmiş bir psikoterapi türüdür. Davranış tedavileri, genel bir tanımla öğrenme ilkelerinin davranış bozukluklarının analiz ve tedavilerine sistematik bir biçimde uygulanışı olarak tanımlanabilir. Davranış tedavileri doğrudan uyumsuz davranışlar üzerine odaklanır.

ozlem efe klinik psikolog

Çocuk & Ergenlerde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

Dikkat zihinsel faaliyetin bir durum üzerinde yoğunlaşması, odaklaşmasıdır. Dikatin diğer bir tanımı ‘‘bireyin duyu organları aracılılığıyla ulaşabildiği ve bu yolla farkında olduğu, çevresinde meydana gelen uyaranlara alıcılarını yönlendirmesi durumu” olarak yapılmıştır. Dikkat bir kısım bilgiyi güçlendirir, diğer bilgiyi baskılar. Bu güçlendirme hedeflenen bilginin daha ileri işleme için seçilmesini sağlar.

ozlem efe klinik psikolog

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı

Çocuk ve ergenlerin ruhsal açıdan sağlıklı olması, ruhsal sağlık açısından var olan risk faktörlerinin bilinmesi ve önlenmesi toplum sağlığı açısından önemlidir. Çocuk ve ergenlerin ruhsal açıdan değerlendirilmesi bir takım özellikler içermektedir. Çocuk-Ergen Ruh Sağlığıi,duygusal, bilişsel, fiziksel, davranışsal sorunlarla başvuran çocuk ve ergenlerin ailesel, toplumsal, kültürel yönleri ile değerlendirilmesi gereklidir. Başvuran çocuklarda bazen tanımlanabilir bir psikiyatrik bozukluktan ziyade gelişimin bir veya daha fazla boyutunda aksamalar söz konusudur.

ozlem efe klinik psikolog

Çocuklarda Alt Islatma - Enüreis

Çocukluk çağında sık görülen ruhsal sorunlar arasında yer alan enürezis, takvim yaşı 5’in üzerinde olan çocuklarda ardışık 3 ay süre ile haftada en az 2 kez sıklıkta görülen alt ıslatma olarak tanımlanmıştır. Enürezis, çocuklarda mesane kontrolünün kazanılmış olması gerektiği yaşta istemsiz olarak yineleyen bir biçimde yatağa veya kıyafetlere idrar kaçırma olarak da tanımlanabilir.Enürezis, olgunun klinik ve sosyal özelliklerine bağlı olarak, farklı etiyolojik etkenlerle ilişkili olabilir. Bu etkenler A) yapısal/ işlevsel ve B) psikiyatrik/sosyal etkenler olarak sınıflanabilir..

ozlem efe klinik psikolog

Çocuklarda Davranış Bozukluğu

Davranım bozukluğu (DB) başkalarının temel haklarının ve yaşa uygun toplumsal norm ve kuralların sürekli ve tekrarlayıcı bir biçimde saldırıya uğratılmasıdır. DB olan çocuklar davranışlarını dört ana kategori içinde gösterebilmektedir; insanlara ve hayvanlara saldırganlık, mala zarar verme, dolandırıcılık ya da hırsızlık, kuralları büyük ölçüde çiğneme. DB olumsuz genetik ve klinik özelliklere sahip bir bozukluk olmakla birlikte, ileriki yıllarda ciddi oranda anti-sosyal kişilik bozukluğu, alkol-madde kullanım bozukluğu ve hatta daha kısa yaşam süresine yol açan çok ağır bir psikiyatrik bozukluktur.

ozlem efe klinik psikolog

Çocukluk Çağı Travmalarında Travma Odaklı Bilişsel Davranışçı Terapi

Çocuk ve ergenler fiziksel veya cinsel istismar gibi doğrudan yaşantılar, ağır tıbbi hastalıklar, doğal veya insan kaynaklı felaketleri içeren birçok travmatik olayla karşı karşıya kalmaktadır. Çocuklarda travmatik yaşantılar sonrasında anksiyete bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), majör depresyon, dissosiyatif bozukluklar gibi birçok psikopatolojinin ve davranış sorunlarının gelişebildiği bilinmektedir. Aynı zamanda çocukluk çağı travmaları erişkin-likteki psikopatolojiler için de önemli risk etkenlerinden biridir.

ozlem efe klinik psikolog

Ergenlik Dönemi Depresyonu ve Ebeveyn Tutumu

Ergenlik, bireyde çocuksu tutum ve davranışlarının yerini erişkin tutum ve davranışlarının aldığı, cinsiyet yetilerinin kazanıldığı, bireyin erişkin rolüne bedensel ve psikolojik olarak hazırlandığı bir değişim ve yeniden yapılanma dönemidir. Fiziksel değişimlere bağlı olarak kişinin kendi bedenini keşfettiği ve kimlik yapılanmasının kurulduğu ‘ben kimim?’, ‘hayatın anlamı ve amacı ne?’ gibi kritik sorulara yanıt aradığı bu dönemde ergen birtakım sorunlar yaşayabilmektedir.

ozlem efe klinik psikolog

Grup Psikoterapileri

Düşünce, duygu ve davranışları, konuşma, ilişki kurma, birlikte değişik yöntemler geliştirerek ile iyiyilik hali oluşturma demektir. Psikoterapi deyince, çağdaş ruh bilim bilgilerine dayanarak, hasta/ danışan ile olumlu bir ilişki içinde özel teknikleri kullanan bir takım uygulamalar anlaşılır. Grup psikoterapisi, bu eğitimi almış grup psikoterapistleri tarafından yönetilen, 3- 20 kişiden oluşan, uygun şekilde seçilmiş hasta ve/veya danışanlara uygulanan bir tedavi biçimidir.

ozlem efe klinik psikolog

Obsesif - Kompulsif Bozukluk

OKB önceleri nadir olarak görülen bir hastalık olarak kabul edilmesine karşın son yıllarda yapılan araştırmalarda hiç de nadir olmadığı belirlenmiştir. Büyük toplum kesimlerinde yapılan araştırmalarda OKB’nin her 100 kişiden 2-3’ünde görüldüğü saptanmıştır. Genellikle ergenlik döneminde ve 20-30’lu yaşlarda başlamasına karşın, okul öncesi çağdaki çocuklar dahil herhangi bir yaşta görülebilir. Erkeklerde daha erken yaşlarda başlamasına karşın genel olarak kadınlarda daha sık görülmektedir.

ozlem efe klinik psikolog

Online Terapi

Online ya da çevrimiçi terapi olarak ifade edilen psikoterapi uygulaması geleneksel olarak yüz yüze uygulanan psikoterapi yönteminden farklı olarak teknoloji ve internet kullanımının arttığı günümüzde kullanılmaya başlayan ve son zamanlarda oldukça yaygınlaşan bir terapi türüdür. İnternetin kişisel kullanımının artmaya başladığı ilk yıllarda e-posta ve chat ile uygulanmaya başlanan bu psikoterapi şekli internetin bulunduğu ve ilk kullanılmaya başlandığı dönem sonrası ilk kez 1972 yılında Stanford ve UCLA arasında uygulanan bir psikoterapi seansı simülasyonu ile başlamıştır.

ozlem efe klinik psikolog

Post Travmatik Stres Bozukluğu

Başedilemeyen travmatik bir olayın, yoğun korku, çaresizlik ve dehşet duygusu uyandıracak şekilde yeniden yaşantılanması ve travmaya dair uyaranlardan kaçınılmasını içeren bir bozukluktur. Travma ölüm riski, ağır bir yaralanma gibi fizik bütünlüğe bir tehdit oluşturacak nitelikteki bir olay ya da bir başkasının ölümüne şahit olma şeklindedir. Travma sırasında yoğun korku, çaresizlik ve dehşete duygusu yaşanır. Travmatik olay askeri çatışma, cinsel saldırı, fiziksel saldırı, kaçırılma ve/veya tutsak alınma, işkence, doğal felaketler, ağır kazaları içerir. Kişi bu travmayı akıldan çıkmayan, sıkıntı verici, kalıcı ve tekrarlayıcı bir biçimde tekrar tekrar yaşar; travmayı hatırlatan uyaranlardan kaçar ve genel bir tepkisizlik ve/veya artmış bir uyarılma halindedir.

ozlem efe klinik psikolog

Psikoterapi

İnsanların, kendileri ve birbirleriyle barış içinde mutlu yaşayabilmeleri için: Kişiliklerindeki katılıkları, İlişkilerini bozan oyunları, çözümlenemeyen çatışmalar ve tıkanıklıkları, Olumsuz sonuçları olan alışkanlıkları, hedefleri ve davranışları arasındaki tutarsızlıkları, algılama hatalarıyla, gerginliklerle, kaygılarla, çökkünlüklerle nasıl etkili baş edebileceği Onları nasıl değişerek gelişebileceklerini gösteren tüm teknik ve yöntemleri içerir.

ozlem efe klinik psikolog

Sınav Kaygısı

Kişinin sınava yüklediği anlamlar, sınavla ilgili zihinde oluşturulan imaj, sınav sonrası duruma ilişkin atıflar ve sınav sonrası elde edilecek kazanımlara verilen önem sınav kaygısı oluşumu üzerinde etkilidir.Huzursuzluk, endişe, tedirginlik, sıkıntı, başarısızlık korkusu, çalışmaya isteksizlik, mide bulantısı, taşikardi, titreme, ağız kuruluğu, iç sıkıntısı, terleme, uyku düzeninde bozukluklar, karın ağrıları vs. bedensel yakınmalar, dikkat ve konsantrasyonda bozulma, kendine güvende azalma, yetersiz ve değersiz görme sık görülen belirtilerdir.

ozlem efe klinik psikolog

Sosyal Fobi & Özgül Fobi

Sosyal fobi kendini sosyal ortamlarda ya da performans gösterilmesi beklenen durumlarda, bireyin, aşağılanmasına veya utanç duymasına sebep olabilecek bir davranış göstereceğine ilişkin belirgin ve inatçı bir korku duymasıdır. Bu korku ve sonucunda oluşan kaçınma davranışları, kişinin iş, sosyal ve özel yaşamını kısıtlamaktadır. Sosyal fobi belirgin işlevselik kaybına sebep olan kronik bir hastalıktır. Fizyolojik belirtileri diğer anksiyete bozukluklarının belirtilerine benzer. Ama sosyal fobi hastaları bu belirtileri değişik biçimde tanımlayabilirler.

RANDEVU OLUŞTUR !

RANDEVU OLUŞTURUN..

Kendinize zaman ayırın, uzmanlarımızdan yardım almak ve hayatınızda bir değişiklik yapmak için harekete geçin! Randevunuzu hemen oluşturun.

Scroll to Top